"Sprookjesachtige Toekomst: Efteling Stapt op Duurzame Rollercoaster naar 2032"

25-01-2024

De Efteling, 's lands favoriete sprookjespark, heeft een groene droom. In 2030 wil het park volledig klimaatneutraal zijn en in 2032 zelfs klimaatpositief. Een ambitieus plan, maar volgens het park realistisch en haalbaar door een mix van grote en kleine stappen. Een reuzenstap zoals de enorme zonneweide met bijna 12.000 zonnepanelen, maar ook kleine stappen die samen bijdragen aan een duurzame toekomst.

De Efteling focust op vier thema's: energie, afval, mobiliteit en natuur. Het plan van aanpak voor elk thema is al uitgestippeld. Zo heeft het park meer dan 25.000 zonnepanelen die bijna 35% van het jaarlijkse elektriciteitsverbruik opwekken. Om de stroom efficiënter te beheren, worden binnenkort twee gigantische batterijpakketten geplaatst die de overtollige energie van de zonnepanelen opslaan.

Het park pakt ook afval aan. Met ongeveer 2 miljoen wegwerpbekers per jaar, heeft de Efteling besloten om recyclebare bekers in te voeren. Voor deze bekers betaal je € 0,25 statiegeld dat je terugkrijgt via de app Tikkie Terug of een kassabonnetje. Er zijn vijf inleverautomaten verspreid over het park. Daarnaast wordt er meer gebruikgemaakt van servies, metalen bestek en glaswerk.

Bij mobiliteit werkt de Efteling aan het uitbreiden van haar elektrisch wagenpark. Ruim 60% van het park's wagenpark is al volledig elektrisch, inclusief een nieuwe elektrische vrachtwagen die jaarlijks meer dan 22.000 duurzame kilometers aflegt. Daarnaast zijn er 121 laadpalen waar in totaal 242 voertuigen tegelijkertijd kunnen worden opgeladen.

De Efteling is ook bezig met een innovatief energiesysteem in het Anderrijk. Gebouwen zoals het Efteling Theater en Fata Morgana worden verwarmd en gekoeld zonder gebruik van aardgas, wat leidt tot een besparing van ongeveer 20% op het totale gasverbruik.

En de Efteling denkt niet alleen aan het milieu, maar ook aan haar gasten. Het park wil toegankelijker worden voor bezoekers met een beperking en kwetsbare groepen. In een vijfjarige samenwerking met Stichting Leergeld doneert de Efteling jaarlijks 80.000 entreetickets - een totaal van 400.000 tickets.

Kortom, de Efteling is hard bezig om haar sprookjesachtige imago te behouden en tegelijkertijd de wereld een beetje beter te maken. De volgende keer dat je geniet van de Droomvlucht of de Python, weet dan dat je ook een bijdrage levert aan een duurzamere toekomst.

Bron: Efteling Blog

Pinkeltje - Pinkeltje in de Efteling

Pinkeltje - Pinkeltje in de Efteling

Bekijk dit product
Efteling - Cadeaubon - 75 euro

Efteling - Cadeaubon - 75 euro

Bekijk dit product
Thea Gouverneur - Borduurpakket met telpatroon - 2042A - Voorgesorteerde DMC Garens - Efteling - Aida - 61 cm x 70 cm - DIY Kit

Thea Gouverneur - Borduurpakket met telpatroon - 2042A - Voorgesorteerde DMC Garens - Efteling - Aida - 61 cm x 70 cm - DIY Kit

Bekijk dit product
De Sprookjessprokkelaar

De Sprookjessprokkelaar

Bekijk dit product